Gordon Bennett

Terug naar beginpagina

09 augustus 2009

Tragische dood van deelnemer Gordon Bennett Race

De piloot van het Jersey Balloon team, een team dat deelneemt aan de meest sportieve en prestigieuze race ter wereld, is vrijdag omgekomen.
Serge Cuhat, deelnemer voor Groot-Britanië is vrijdag gestorven in de Italiaanse Alpen.

On the picture, left to right - Paul McCallum Balloon Meister, Serge Cuhat, Sten Adeler

Serge Cuhat en Sten Adeler, een ervaren piloot die in Jersey woont, waren bezig met de voorbereidingen om deel te nemen aan de Coupe Aeronautique Gordon Bennett, een exclusieve gasballonrace die begin volgende maand start in Geneve. De race is gekend als de hardste wedstrijd van de ballonvaart en de inschrijvingen zijn beperkt tot 3 teams per land.

Gisteren, na een vaart vanuit Zwitserland, was de ballon geland in de Italiaanse Alpen, in de omgeving van Pejo. Na de ballon te hebben vastgezet, gleed Cuhat uit en stortte naar beneden. Hij had meer dan 20 jaar ervaring als ballonpiloot.

De tweede pillot en zeer goede vriend vertelde dat het Jersey team in zeer diep shock is.


Bekijk ook deze video

[Bron: http://www.channelonline.tv]

Geplaatst door Luc om 16:04 | Email dit naar een vriend

14 juli 2009

Helpers voor Gordon Bennett in Geneve

Een eenmalige gelegenheid voor diegenen die interesse hebben voor gasballons.

De organisatie is op zoek naar helpers. Het opstijg terrein is volledig verboden voor toeschouwers (waar hebben we dat nog meegemaakt :w_whistling: )
Enkel de ballonteams en de helpers kunnen tot bij de ballons. De SBAV (Schweizerische Ballonverband) geeft nu de kans om gasballonfans om te helpen op het terrein.
Voor het startklaar maken van de gasballons zijn vele handen nodig. Per ballon moet er 1 ton (1000 kg) zand in zakken tot 20 kg gedaan worden. De teams zijn daar zelf voor verantwoordelijk, maar hulp is daar zeker bij welkom.

De deelname is vrijwillig en op eigen risico. Voor accomodatie is men zelf verantwoordelijk. Er kunnen enkel geregistreerde personen toegelaten worden op het terrein. De minimumleeftijd is 18 jaar.

De start is voorzien op zaterdag 5 september, maar door de weersomstandigheden kan er verschoven worden tot 8 september. Interesse, gelieve dan uw gegevens door te gevan aan info@gasballon.be, die het nodige zal doorsturen naar de organisatie. Opgelet, voor 25 juli !


Geplaatst door Luc om 22:52 | Email dit naar een vriend

20 juli 2008

Coupe Aéronautique Gordon Bennett 2008 - de teams

De inschrijvingen voor deelname aan de Gordon Bennett Race in Albuquerque zijn afgesloten. In totaal zijn er 12 teams ingeschreven uit 6 landen. Hieronder alvast een overzicht. De volgende weken zal ook de site aangepast worden, zodat het weerom voor iedereen mogelijk is om het allerlaatste gasballon-nieuws, en in het bijzonder de Gordon Bennett Race van heel nabij te volgen.

 • AUT1 - Gerald STUERZLINGER - Helmut MEIERHOFER
  Nicaero Nautilo
 • FRA1 - Thierry VILLEY-DESMESERETS - Philippe BURON-PILATRE
  L'Inconnu
 • GBR1 - David HEMPLEMAN-ADAMS - Jonathan MASON
  Hempleman-Adams
 • GBR2 - Simon FORSE - Allan NIMMO
  BWOK
 • GER1 - Wilhem EIMERS - Ulrich SEEL
  Columbus IV
 • GER2 - Tomas HORA - Volker LOESCHHORN
  Fin-Pearl
 • GER3 - Peter KRAFCZYK - Tobias ANZENEDER
 • SUI1 - Max KREBS - Walter VOLLENWEIDER
  Kandersteg
 • SUI2 - Kurt FRIEDEN - Pascal WITPRAECHTIGER
  Ed.Spelterini
 • USA1 - Barbara FRICKE - Peter CUNEO
  Foxtrot Charlie
 • USA2 - John CAYTON - Stuart ENLOE
  Bucky's Dream
 • USA3 - Louis VITANZA - Bert PADELT
  Casey Lynn

Geplaatst door Luc om 12:44 | Email dit naar een vriend

08 maart 2008

GB 2009 in Geneve

Vandaag werd beslist waar de Gordon Bennett 2009 zal plaatsvinden. Er waren 5 kandidaten, doch Luxemburg heeft zich tijdens de CIA Conferentie in Luxemburg teruggetrokken.

De 4 kandidaat steden hebben een voorstelling gegeven van de locatie, het luchtruim, het weer, ...
Na de eerste ronde vielen USA (Albuquerque) en GB (Londen) af. Zo bleven enkel (Zwitserland) Geneve en Duitsland(Stuttgart) nog over.

Bij een tweede stemronde viel de keuze met 1 stem meer op : Geneve (Zwitserland)

Geplaatst door Luc om 14:07 | Email dit naar een vriend

20 december 2007

GB 2008 in Albuquerque

I am pleased to be in a position to close our calendar year with the good news that the 52nd Coupe Aéronautique Gordon Bennett in 2008 will take place in Albuquerque (USA). The CIA Bureau has decided to accept the bid from the US, to grant a sanction to the organizers, and recommend the ratification of this decision to the 2008 CIA Plenary meeting. The event details will be published on the CIA web pages.

In addition, I am pleased to announce that five NAC have declared that they will bid for the organization of the 53rd Coupe Aéronautique Gordon Bennett in 2009, namely

• Germany
• Luxembourg
• Switzerland
• UK
• USA

The respective bids are now being actively prepared and must be submitted to the CIA at the latest on February 15, 2008. The bid details will then be published on our web-site and you may study them and consult with your ballooning community before deciding on the 2009 organizer at the Plenary in Salzburg. We will invite the five concerned delegates to prepare a short presentation for the Plenary as well.

I wish you all a Merry Christmas and a happy and successful New Year.

Buoyant regards,

JC Weber, president
FAI Ballooning Commission

Geplaatst door Luc om 22:21 | Email dit naar een vriend

17 juli 2007

Logo voor de Gordon Bennett 2007

GB-logo-2007Enkele maanden geleden organiseerde de Belgische Ballonvaart Federatie een ontwerpwedstrijd voor het logo van de 51 Coupe Aéronautique Gordon Bennett. Er kwamen verschillende ontwerpen binnen. Na een eerste selectie bleven er nog 8 ontwerpen over om een definitieve keuze te maken. De uiteindelijke winnaar werd Martijn Korstanje uit Sint-Niklaas.

Er werden de afgelopen dagen nog enkele kleine wijzigingen aangebracht en tevens werd het logo geregistreerd. Het mag dus niet gebruikt worden voor commerciele doeleinden zonder de voorafgaandelijke toestemming van de organisatie. Het logo kun je op de site downloaden van zodra deze online is. Maar download onderaan alvast deze bijlage.

Logo GB 2007

Geplaatst door Luc om 19:56 | Email dit naar een vriend

29 mei 2007

GORDON BENNETT 2006 - They did it again.

GORDON BENNETT 2006 - They did it again.

Film Gordon Bennett 2006

9 september 2006. De grootste ballonrace ter wereld start te Sint-Niklaas.
Alle grote TV stations zoals VRT VTM RTL, ja, zelfs een Russische televisiezender waren aanwezig om dit groots evenement te verslaan.

Ook onze eigen gepassioneerde filmmaker William De Rudder uit Sint-Niklaas, al bekend van meerdere National Geografie films was op het terrein en maakte zoals naar jaarlijkse gewoonte een prachtige reportage van dit uniek wereldspektakel.
Gemengd met beelden van de piloten zelf gefilmd vanuit hun mand, en de beelden die hun crew maakten tijdens hun meer dan 6000 km begeleiding, maakte hij er een boeiende reportage van.
U bent ook getuige hoe onze winnaars Philippe De Cock en Ronny Van Haver bij hun thuiskomst als ware gladiatoren de stad zijn binnengereden. Sint-Niklaas had zoiets nooit eerder gezien.

Hebt u al deze feiten gemist of wilt u ze opnieuw beleven?

Maak dan gebruik van deze eenmalige gelegenheid u aangeboden door de Belgische Ballonvaart Federatie en C.C. Boontje en kom op zondagmorgen 24 juni 2007 naar SINISCOOP te Sint-Niklaas.

Aanvang 10.30u. - inkom 5 Euro - Alle piloten zullen aanwezig zijn - Iedereen is van harte welkom.

Aangezien het beperkt aantal plaatsen is het aangewezen (niet verplicht) kaarten in voorverkoop te bestellen.

Dit kan via het versturen van een mail naar tickets@balloonfederation.be met vermelding van naam+voornaam en het aantal tickets. Je ontvangt een mail retour met de betalingsgegevens. Van zodra de betaling ontvangen is, worden uw kaarten gereserveerd en liggen ze klaar aan de kassa van SINISCOOP.

Geplaatst door Luc om 22:58 | Email dit naar een vriend

07 november 2006

Film Gordon Bennett Race 2006

The Movie

Gordon Bennett Race 2006 - op het witte doek

Begin september vond op het Oud Vliegveld te Waasmunster deze wereldberoemde ballonwedstrijd plaats. Reden hiervoor was het feit dat vorig jaar deze race werd gewonnen door de Belgen Bob Berben en Benoit Simeons. Zeer uitzonderlijk is dat opnieuw twee Waaslanders dit jaar deze wedstrijd wonnen.

Zij hebben uiteraard een schitterend verhaal te vertellen en nog meer, zij hebben unieke en nooit vertoonde foto’s en filmbeelden gemaakt.

De winnaars

Philippe De Cock en Ronny van Havere

zijn onze gasten op

vrijdag 17 november 2006 om 20 uur


in de grote zaal van zaal van de Stedelijke Openbare Bibliotheek,
H Heymanplein in Sint-Niklaas.
De derde man van het team,
onmisbaar op het thuisfront is er ook metereoloog

Michel De Meyer

Een verhaal, zelden gehoord, beelden nog nooit vertoond.

Kaarten kosten 3 euro in voorverkoop (5 euro aan de kassa).
Kaarten verkrijgbaar: 03/776.80.99 of 03/777.55.40

Organisatie: Culturele Centrale Boontje

Geplaatst door Luc om 18:12 | Email dit naar een vriend

08 september 2006

Start Gordon Bennett

Ondertussen zijn alle 17 teams ingechecked en is het wachten op de General Briefing om 15u30! Daar word de startvolgorde bepaald, bij loting.
En vervolgens word bepaald wanneer er ten vroegste kan gestart worden en afhankelijk daarvan wanneer er gestart word met vullen.

Word vervolgd!!!

Ludubuyle

Geplaatst door Luc om 13:41 | Email dit naar een vriend

05 september 2006

Uniek collectorsitem

100 jaar Coupe Aeronautique Gordon Bennett, 50ste editie, in Belgie!
Dat konden we toch niet zomaar laten passeren. Dus zochten we naar iets, dat misschien ook wel 100 jaar weer en wind kan trotseren, als aandenken aan de editie 2006 te Waasmunster.

Na wat surfen op het Web kwamen we uit bij emaillen publiciteitsborden, als er iets ijzersterk is dan zijn het wel emaillen borden, en bovendien roepen ze bij ons een stukje nostalgie op! Alleen het prijskaartje hield ons nog wat tegen.

Maar vandaag kunnen we jullie een prachtige realisatie voorstellen van het huis Emallerie Belge. De Gordon Bennett 2006 Affiche 600 x 420 mm groot op 1,5 mm dik koud gewalst staal, 2,7 kg zwaar, kostprijs 85 Euro.

Een absolute must voor de echte Gordon Bennett liefhebber!!!

Het gaat hier wel over een gelimiteerde uitgave, slechts 100 exemplaren, dus het aanbod geld zo lang de voorraad strekt.

Donald & Luc Buyle

Kijk even op http://gb2006.gasballon.be/collectors voor meer info, een foto en reservering.

Geplaatst door Luc om 13:40 | Email dit naar een vriend

03 september 2006

Even terug in de tijd ....

Radiointerview.jpg

Als het weer meewilt zitten de deelnemers aan de Gordon Bennett 2006 volgende week op dit tijdstip in de lucht!

Om jullie al in de juiste sfeer te brengen willen we jullie dit geluidfragment, een radio-interview van Francois Schaut niet onthouden!


Klik even op de foto van de ballon waarover het gaat, en geniet van een historisch interview.

Geplaatst door Luc om 19:52 | Email dit naar een vriend

31 augustus 2006

Ver, verder, verst....

Sinds 1906 wordt een keer per jaar in de wereld een gasballonwedstrijd gehouden. In de hele wereld bestaan slechts een paar tientallen gasballons.

Wat je altijd ziet zijn warmeluchtballons: met een vuur maak je de lucht in de ballon warmer dan de omgevende lucht, en omdat de warme lucht lichter is dan de omgevende lucht stijgt die ballon. Een alternatief daarop, ook reeds 220 jaar geleden uitgevonden, is een gasballon: in een gesloten ballon zit een gas-lichter-dan-lucht: helium of waterstof. Bij deze ballons horen de beroemde zandzakjes!: mits een beetje zandballast overboord gooien kan je stijgen, mits een beetje gas lossen kan je dalen.

Lees verder : "Ver, verder, verst...."

Geplaatst door Luc om 23:32 | Email dit naar een vriend

11 december 2005

Gordon Bennett 2006 in België

Gordon Bennett 2006

De overwinning van Bob Berben en Benoit Siméons dit jaar tijdens de Gordon Bennett zorgde ervoor dat België als eerste de kans kreeg om de Gordon Bennett 2006 in te richten.

Tijdens de persconferentie te Waasmunster liet de burgemeester al horen dat de gemeente ook kandidaat was om het daar in te richten.

Vrijdagmorgen heeft de Koninklijke Belgische Ballonvaart Federatie ook uitsluitsel gekregen van het Directoraat-generaal Luchtvaart dat de organisatie zeker mag doorgaan met waterstof.

Dus .... de Gordon Bennett 2006 gaat door in Waasmunster. Normaal van 9 september tot 16 september. Alles wordt nu nog verder uitgewerkt, maar via deze weblog zal iedereen ook zeer regelmatig op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken.

Geplaatst door Luc om 12:16 | Email dit naar een vriend

18 november 2005

Xtra editie Newsletter

Op 15 november verschijnt voor de leden van de Belgische Ballonvaart Federatie een extra nummer van de Newsletter. Dit nummer staat volledig in het teken van de Gordon Bennett 2005.
Een greep uit de inhoud :
- een verslag uit de USA (crew Bob&Benoit)
- Het verhaal van een onvergetelijk avontuur (Bob Berben)
- Le vol d'une vie! (Benoit Sim駮ns)
- GB2005 volgens de Road Runners na 7000 km asfalt onder de wielen(crew Ronny&Luc)
- vaartregistratie en het avontuur (Ronny Vanhavere - Luc Van Geyte)
- natuurlijk de uitslag

en dit alles mooi aangevuld met foto's.

Meteen een nummer om te bewaren... en vermoedelijk zeker een gegeerd iets voor verzamelaars.

Geplaatst door Luc om 9:53 | Email dit naar een vriend

13 november 2005

Hoe Amerika doorkruisen in 2 dagen ?

Bepperl Hoehl uit Munchen en Stefan Handl van onze Frankenballon Club waren geselecteerd voor de 49ste Gordon Bennett Race. De ballon steeg op te Albuquerque op 1 oktober. Sabrina Handl, Bernhard en Christine Mohr (de crew) waren diep onder de indruk van hun nationale hymne.

Wij, de crew, beslisten om nog een nacht in ons eigen bed in het hotel te slapen, omdat we dachten dat de wind onze ballon, de D-OFVA niet zo ver zou brengen. Een hele goede beslissing, doch we hadden iets vroeger moeten opstaan! Elk uur waaide de wind harder en harder, op sommige momenten hadden de ballons een snelheid van bij de 100 km/hr. Wij drieën reden op zo'n 30 uur (enkel een uurtje rust en slaap voor ons allen) bijna 3000 km doorheen de Verenigde Staten van Amerika, van New Mexico tot Crystal Falls, Michigan, juist voor de Canadese grens. Dankzij het uiterst slechte GSM-net doorheen de hele States, wisten wij enkel ongeveer de plaats waar ons piloten veilig geland waren.

USA in 2 days

Lees verder : "Hoe Amerika doorkruisen in 2 dagen ?"

Geplaatst door Luc om 20:20 | Email dit naar een vriend

01 november 2005

De laatste straat voor het niets

Zaterdagavond was het zover. Wilhelm Eimers had uren gewerkt om zijn film over de laatste Gordon Bennett Race als premiière voor te stellen aan al diegenen die op een of andere wijze hebben meegeholpen, alsook collega's en vrienden ballonvaarders. Na een hapje en een drankje was het zover. Willi had wel een spijtige mededeling. De vooropgestelde 40 minuten waren er 50 geworden... De film was wederom prachtig en gaf een mooi relaas van de voorbereidingen, een mooie vaart, de spannende landing en de terugweg. Komische situaties en uitspraken werden natuurlijk mooi geregistreerd. De affiche zegt genoeg...
Hieonder lees je ook het relaas van Willi en Ulrich.

Die letzte Stasse vor dem Nichts

Lees verder : "De laatste straat voor het niets"

Geplaatst door Luc om 13:40 | Email dit naar een vriend

26 oktober 2005

Medisch rapport Richard Abruzzo...

Dat tijdens de jongste Gordon Bennett niet alles van een leien dakje gelopen was wisten we al langer. Onderstaande tekst komt van de hand van Richard Abruzzo… we willen wel duidelijk stellen dat we dit NIET plaatsen uit sensatiezucht, maar op vraag van Richard zelf.
Voor ons HET BEWIJS dat het met Richard’s medische conditie de goede weg op gaat… we wensen hem dan ook bij deze een verder voorspoedig herstel en hopen hem vlug terug te zien!

Abruzzo-Davis

Lees verder : "Medisch rapport Richard Abruzzo..."

Geplaatst door Luc om 19:25 | Email dit naar een vriend

11 oktober 2005

Onder grote belangstelling binnen gehaald!

Ondertussen zijn beide Belgische team's terug thuis. Vandaag werd het winnende team van Bob Berben & Beno羡 Sim駮ns, onder grote belangstelling van vrienden kennissen en geburen... maar ook de media, in Zaventem binnen gehaald.

Welcome-Home1.jpg

Lees verder : "Onder grote belangstelling binnen gehaald!"

Geplaatst door Luc om 15:15 | Email dit naar een vriend

09 oktober 2005

Gordon Bennett 2005 - einduitslag

De uitslag is nu officieel :

1. Bob BERBEN - Beno羡 SIMEONS - 3400,3922 km
2. Wilhelm EIMERS - Ulrich SEEL - 2582,5356 km
3. Christian STOLL - Walter MATTENBERGER - 2404,6063 km
4. Ronny VAN HAVERE - Luc VAN GEYTE - 2268,2747 km
5. John CAYTON - Dan SUSKIN - 1962,0179 km
6. Josef HヨHL - Stefan HANDL - 1959,1181 km
7. Gerald STURZLINGER - Johann FUERSTNER - 1890,8035 km
8. Leo BURMAN - Danielle FRANCOEUR - 1696,7534 km
9. Max KREBS - Walter VOLLENWEIDER - 1591,5998 km
10. Tom DONNELLY - Colin BUTTER - 1064,8602 km
11. David LEVIN - Mark SULLIVAN - 980,6251 km
12. Sabu ICHIYSHI - Maco OIWA - 963,0960 km
13. Heinrich BRACHTENDORF - Karl Heinz HUTHMACHER - 958,2276 km
14. Richard ABRUZZO - Carol DAVIS - 530,7506 km

Victory1.jpg

Victory2.jpg

Victory3.jpg

Geplaatst door Luc om 5:51 | Email dit naar een vriend

08 oktober 2005

Straffe verhalen...

In de loop van de volgende dagen hopen we hier nog enkele 'straffe verhalen' te publiceren... ondertussen mochten wij reeds enkele verhalen horen, maar er is meer beloofd... laat dus maar komen!

Retrive.jpg

Lees verder : "Straffe verhalen..."

Geplaatst door Luc om 20:19 | Email dit naar een vriend

Ook de winnaars zijn terug...

Deze namiddag om tien na drie is de vlucht van Southwest Airlines vanuit Chicago geland op Sunport in Albuquerque met aan boord Bob Berben & Beno羡 Sim駮ns. De ontvangst, door een internationaal gezelschap, was hartelijk.

The-Winner.jpg

Lees verder : "Ook de winnaars zijn terug..."

Geplaatst door Luc om 5:36 | Email dit naar een vriend

06 oktober 2005

Gasballonvaart om in te lijsten...

Ondertussen blijven in Albuquerque de verschillende gasballonteams terugkeren. Iedereen is onder de indruk over zijn vaart, maar in het bijzonder over de topsnelheden welke behaald werden!

GER1-back-home.jpg

Lees verder : "Gasballonvaart om in te lijsten..."

Geplaatst door Luc om 19:34 | Email dit naar een vriend

Terug in Albuquerque...

Ondertussen zijn de eerste teams terug aangekomen in Albuquerque, voor anderen rest nog een hele weg... maar in de volgende dagen zullen grootse verhalen vermoedelijk wel volgen.

AUT-back-home.jpg

Geplaatst door Luc om 5:04 | Email dit naar een vriend

05 oktober 2005

Albuquerque Journal

In de plaatselijke pers blijft de reactie op de overwinning van ons Belgisch team h蜑l bescheiden. Enkel de 'Albuquerque Journal' plaatst een klein artikel!

Press-GB1.jpg

Lees verder : "Albuquerque Journal"

Geplaatst door Luc om 18:36 | Email dit naar een vriend

04 oktober 2005

Ook Berben/Siméons veilig geland!

Ondertussen hebben ook de laatste deelnemers aan de Gordon Bennett, Bob Berben & Benoît Siméons, hun ballon geregistreerd als N6326T veilig aan de grond gezet.

BEL1-Proficiat.JPG

Voorlopig is het wachten tot alle team's terug zijn in Albuquerque om een officiële uitslag te kunnen meedelen.

Geplaatst door Luc om 23:21 | Email dit naar een vriend

What a flight...

Het team Bob Berben/Beno羡 Sim駮ns is nog altijd in de lucht, met ondertussen 4225 km achter de kiezen. Voor de tweede maal brengt een Belgisch team de Coupe Gordon Bennett terug naar Europa. Op de afstand die nu in de tabellen word gezet zullen ze nog jaren de tanden stuk bijten!

Bob-Benoit.JPG

Lees verder : "What a flight..."

Geplaatst door Luc om 18:02 | Email dit naar een vriend

We hebben een winnaar...

Ondertussen zijn ook Eimers/Seel en Stoll/Mattenberger geland. Enkel Bob Berben en Benoît Siméons hangen nog in de lucht. Met meer dan 3450 km op de teller en… STILL FLYING word dit een overwinning die alle bestaande afstandsrecords verpulverd! Nu nog de ballon veilig aan de grond zetten en de champagne kan rijkelijk vloeien!

WinnaarGB2005.jpg

Lees verder : "We hebben een winnaar..."

Geplaatst door Luc om 10:52 | Email dit naar een vriend

Belgica II geland!

Aanvankelijk was er nog wat verwarring maar het Belgisch team dat ondertussen ook geland is is wel degelijk het team Van Havere/Van Geyte... de ballon 'Belgica II' werd in de vroege namiddag aan de grond gezet. Kort na de landing is het vrij hevig beginnen regenen.
De retrieve, dit word een zaak voor morgen, zal zeker niet van een leien dakje verlopen. De landing werd uitgevoerd in een vrij onherbergzaam gebied.

Belgica2.jpg

Lees verder : "Belgica II geland!"

Geplaatst door Luc om 1:42 | Email dit naar een vriend

Overwinning America's Challenge voor een vrouw...

Volgens de offici︺e site zitten er nog vijf gasballons in de lucht, drie deelnemers van de Gordon Bennett en twee van de America's Challenge, m.n. Barbara Fricke/Peter Cuneo en Janet Folkes/Bill Arras... dus het zwakke geslacht staat zeker zijn mannetje bij de 'grote jongens'!

Geplaatst door Luc om 0:12 | Email dit naar een vriend

03 oktober 2005

Deelnemersveld tot de helft uitgedund!

Speltrini.jpg
Bij zonsopgang zaten nog zes Gordon Bennett teams en evenveel deelnemers aan de America's Challenge in de lucht, verspreid over Minnesota, Wisconsin, en Michigan.
In de loop van de nacht is het Zwitsers team Krebs/Vollenweider geland en ondertussen blijkbaar ook de Oostenrijkers Stürzlinger/Fürstner en de Amerikanen Cayton/Suskin.

Lees verder : "Deelnemersveld tot de helft uitgedund!"

Geplaatst door Luc om 19:16 | Email dit naar een vriend

Het aantal landingen loopt verder op...

Blijkbaar staat de telefoon in het crisiscentrum roodgloeiend... ondertussen werd ook de landing van GBR-1 (Donnelly/Butter) en JAP-1 (Ichiyoshi/Oiwa), twee deelnemende team's aan de Gordon Bennett, gemeld.

Donnelly-Butter.jpg

Lees verder : "Het aantal landingen loopt verder op..."

Geplaatst door Luc om 7:02 | Email dit naar een vriend

De winner van vorig jaar is geland!

Albuquerque - Opschudding alom...

Het Gordon Bennett / Amercica's Challenge commandocenter heeft het bericht ontvangen dat rond 15u30, in de omgeving van Kendall, Kansas (ten westen van Garden City), het Gordon Bennett team Richard Abruzzo - Carol Rymer Davis in thermische omstandigheden geland zijn!

Abruzzo-Davis.jpg

Lees verder : "De winner van vorig jaar is geland!"

Geplaatst door Luc om 5:15 | Email dit naar een vriend

02 oktober 2005

Eerste deelnemer America's Challenge geland!

Zoals verwacht is ondertussen de eerste deelnemer van de 'America's Challenge' geland, m.n. Ruth Lind - John Davis. De ballon, N64KD, werd veilig aan de grond gezet in de omgeving van Dalhart, Texas.

Lind-Davis.jpg

Daarentegen zijn sommige teams pas nu in overdrive gegaan, er werden reeds snelheden genoteerd van meer dan 70 km/uur.

Donald & Luc Buyle

ps. Op dit ogenblik trekt de bewolking in ABQ terug open.

Geplaatst door Luc om 21:38 | Email dit naar een vriend

Op weg naar Victory

Deze avond zijn tussen 17u30 en 19u50 de deelnemers van zowel de Gordon Bennett als de America's Challenge gestart vanaf het Balloon Fiesta Park in Albuquerque, New Mexico.

Lift-off.jpg


Onderstaand vind u de lijst met Call-Signs van de gebruikte ballons...

Lees verder : "Op weg naar Victory"

Geplaatst door Luc om 7:49 | Email dit naar een vriend

01 oktober 2005

Gordon Bennett / America's Challenge 2005

Na een lange vermoeiende vliegreis zijn we uiteindelijk woensdagavond laat in Albuquerque geland. Hopelijk komt de ‘Belgica’ niet in hetzelfde weerbeeld terecht als DL1589, de vlucht van Delta Airlines …Atlanta-Albuquerque, als zelfs een Airbus 737-800 in dergelijke omstandigheden door elkaar wordt geschud wat moet dan het effect zijn op een weerloze gasballon!!!

Lees verder : "Gordon Bennett / America's Challenge 2005"

Geplaatst door Luc om 5:18 | Email dit naar een vriend

27 september 2005

Belgische teams naar Gordon Bennett Gasballon Race

Vier Belgen zijn er fier op om voor België te kunnen deelnemen aan de 49ste Gordon Bennett Gasballon Race. Een wedstrijd tegen teams vanuit heel de wereld.

Belgium 1...

Voor diegenen die hier de eerste keer over horen een quote van de website... :

<< De geschiedenis van deze race gaat bijna 100 jaar terug in de tijd. De Gordon Bennett Race is de eerste gasballon afstands race en trekt een aantal van de meest ervaren en voorname gasballonpiloten vanuit heel de wereld aan.

Terwijl de opdracht heel simpel is, is de uitvoering ervan alles behalve gemakkelijk. Het team dat wint zijn zij die de verste afstand varen gemeten van de opstijgplaats. Maar de wens om te winnen zal geen enkel team naar de overwinning brengen.
Fysieke weerstand, geestelijke sterkte, een sterk moreel en een ongelooflijke kennis van winden en het weer zijn de sleutels om deze race te winnen en de Coupe mee naar huist te brengen.

De race wordt genoemd naar James Gordon Bennett jr, stichter van de International Herald Tribune. Hij was een grote fan en sponsor van verschillende luchtsporten.
Elk land mag hun drie beste teams sturen. Dit jaar is het de eerste keer is de geschiedenis van de Gordon Bennett dat de deelnemers de keuze hebben tussen het vullen van hun ballon met helium of met waterstofgas.
Gasballons zijn de ultieme uitdaging voor ballonvaarders. Zij vliegen hoger hoger en verder dan warmeluchtballons en stellen de piloten bloot aan de verschillende weersomstandigheden tijdens hun vaart. Het is een test voor de vaardigheden en het uithoudingsvermogen van de deelnemers. >>

Belgium 2...

De twee Belgische teams zijn intussen vertrokken naar Albuquerque en als alles meezit zullen zij starten op zondagmorgen omstreeks 02:30 Hr Belgische tijd.
Er is heel wat belangstelling in de Belgische ballonwereld. Er zullen dan ook regelmatig updates geplaatst worden op www.gasballon.be waar ook geprobeerd wordt om de tracks van de ballons weer te geven. Ook natuurlijk op de site van de organisatie zal alles van heel dichtbij gevolgd worden.

Geplaatst door Luc om 21:29 | Email dit naar een vriend

24 september 2005

Gordon Bennett 2005 - Europese teams onderweg

Voor de Europese teams zijn de voorbereidingen voor de Gordon Bennett Race in Albuquerque al maanden bezig. Deze week werden op verschillende luchthavens de ballons en manden van de deelnemers verstuurd naar Amerika. Eerst alle compact inpakken, zien dat we niets vergeten zijn, dan via de douane naar de luchthaven. De nodige vrachtbrieven en alles kan op het vliegtuig.

America, here we come...

De meeste teams vertrekken aanstaande woensdag naar ginds. Donderdag en vrijdag wordt het materiaal klaargemaakt. Zaterdag 1 oktober is de start voorzien.

Geplaatst door Luc om 8:40 | Email dit naar een vriend

14 augustus 2005

Deelnemerslijst Gordon Bennett 2005

Gordon Bennett 2005Op de site van de organisatie (www.aibf.org) staan de deelnemers voor de Gordon Bennett 2005 en de America's Challenge. In totaal 14 teams voor elk van de twee wedstrijden.

Dit jaar konden de deelnemers ook een keuze wat betreft gas. Voor de Gordon Bennett kozen 7 van de 14 teams voor waterstof.

Ook op deze site kun natuurlijk alle deelnemers terugvinden, alsook de ballons. Zoals naar jaarlijkse gewoonte, voorzien van alle extra info.

Er ontbreken nog een aantal beelden. (zowel ballon als deelnemers) Dus, en dit is een oproep vooral naar de deelnemers, als jullie foto ontbreekt, stuur dan een foto digitaal door naar ludobuyle@gasballon.be.

Alvast bedankt.

Geplaatst door Luc om 15:01 | Email dit naar een vriend

26 september 2004

Slideshow Gordon Bennett 2004

Een Gordon Benett zorgt natuurlijk voor massa's foto's. De selectie van zoveel prachtige foto's maakt het moeilijk om een keuze te maken.

Net als de vorige jaren zijn we er weer in geslaagd om een volledig overzicht van de Gordon Bennett in een slideshow te zetten. Klik even op de onderstaande link, en geniet mee.

---> SLIDESHOW Gordon Bennett 2004

of via de menubalk - Gordon Bennett - Gordon Bennett 2004 - Wedstrijdverslag - Foto's

Geplaatst door Luc om 13:49 | Email dit naar een vriend

16 september 2004

GB2004 - uitslag


De uitslag van de Gordon Bennett 2004 is officieel en is gepubliceerd op de website. Je kan deze zien door te klikken op bovenstaande foto, of door het volgen van deze link.

Wij wensen alvast alle deelnemers, en natuurlijk de winnaars, van harte proficiat. Zij allen zorgden ervoor dat het weerom een spannende en unieke wedstrijd was.

Geplaatst door Luc om 11:44 | Email dit naar een vriend

01 september 2004

GB2004 - flight update #8

Rond 22u00 zijn ook Richard Abruzzo 駭 Carol Rymer-Davis veilig geland in Zweden met een vaart van 1798,5km afgelegd in 52u50'. Dit betekent ook het einde van een adembenemende 48ste Coupe A駻onautique Gordon Bennett.

De offici�le resultaten worden pas vrijdag bekend gemaakt als alle piloten terug zijn in Thionville voor de prijsuitreiking.

Van harte gefeliciteerd met de behaalde resultaten 駭 bedankt voor de spannende uren.

Geplaatst door Luc om 1:01 | Email dit naar een vriend

31 augustus 2004

GB2004 - flight update #7

Abruzzo / Rymer-Davis nu ook zogoed als boven land in omgeving van Umea (Zweden)... wij kennen alvast twee Belgen die meedelen in de eer!
Marc Sevrin, sinds jaar en dag vaste crew (tijdens Gordon Bennett Race) 駭 Luc Trullemans, meteoman... hij deed het toch weer.

Voor de volgende jaren zal het prijskaartje nu wel stilaan de pan uitswingen!!!

Dat voorteken met die Belgisch gekleurde zandzakken werd dan toch bevestigd.

Geplaatst door Luc om 23:24 | Email dit naar een vriend

GB2004 - flight update #6

de strijd is gestreden...

Eerder deze namiddag zetten Mark Sullivan en David Levin veilig voet aan de grond op Zweedse bodem na een vaart van 1471km. Eimers / Seel en Abruzzo / Rymer-Davis gaven aanvankelijk elkaar geen duim breed toe! Maar in de vooravond moest uiteindelijk ook Duitsland 1 het hoofd buigen voor het Amerikaanse duo dat tot nu toe nog altijd in de lucht hangt!
Willi en Ulrich zetten na een adembenemende vaart en 1631km achter de kiezen, moe maar voldaan, voet aan wal in de omgeving van ヨstersund (Zweden).

Richard en Carol moeten nu enkel nog zien land te bereiken... en de Gordon Bennett editie 2005 gaat door in Amerika. We hopen dat ook zij een veilige landig mogen maken!

Geplaatst door Luc om 23:19 | Email dit naar een vriend

Pilootaflevering : verhaal van de crew

Thionville 29/08

Pilootaflevering

8u ontbijt
De mannen eten iets, de vrouwen niet. Ze gaan lopen, proficiat, we denken dat ze loops staan!!
Er wordt al flink wat over Scandinavië gesproken. Dit jaar misschien gerookte zalm ipv Spaanse serranoham. De Ron heeft gisterenavond toch al wat in Europa atlas geloerd. Die boten is een ramp. Stockholm-Helsinki 14 uren…sjamajee
Om 9u briefing. Alles ok, we beginnen snel uit te pakken. De ballast bij de ballon brengen duurt voor de Ron wat te lang. Iedereen, ook de supporters, helpen de zakken zand mee te dragen. Merci.

Het vullen verloopt probleemloos, het weer is zelfs goed.
Steeds maar denken, wat moeten we doen? Naar waar gaan we rijden ? Hoe snel gaan ze aan de Oostzee of misschien Baltische zee zijn ?
We wachten nog maar wat af. t’Is 16u30, Abruzzo is bijna vol, dan nog één te vullen. Goed gedaan l’air liquide, toch snel!

Lees verder : "Pilootaflevering : verhaal van de crew"

Geplaatst door Luc om 10:52 | Email dit naar een vriend

30 augustus 2004

GB2004 - flight update #5

Ze hebben het koud en zijn nat, maar ze blijven mooi hun race maken...

Enkel 3 ballons zijn nog aan het varen. BEL1 met Ronny Van Havere en Philippe De Cock zijn geland om 19:00 Hr (LT), Gerald Stürzlinger en Johann Fürstner, AUT2 is zojuist veilig geland, in de regen...
USA 3 vaart over Zweden naar het noorden en GER1 en USA1 zijn nog altijd boven de Baltische zee, zij varen oostwaarts...

Het belooft nog een zeer spannende race te worden.

Geplaatst door Luc om 21:49 | Email dit naar een vriend

GB2004 - flight update #4

Op dit ogenblik nog 4 teams in de lucht. De 2 teams uit USA en GER1 zitten nog boven de Baltische zee. AUT2 ligt op dit ogenblik aan de leiding. BEL1 is zojuist veilig geland in Zweden.
BEL2 (Benoit Sim駮ns en Bob Berben) hebben een heel stuk van de vaart op 20.000 ft gevaren. Hierdoor werd natuurlijk heel wat zuurstof verbruikt. Alle teams rijden morgen terug naar Thionville.

Het zal nog een spannende strijd worden voor de eerste plaats. Veel zal afhangen van de wilskracht (en de ballast natuurlijk) van de piloten.

Geplaatst door Luc om 19:56 | Email dit naar een vriend

GB2004 - flight update #3

Terwijl drie ballons varen over de Baltische Zee, Zwitserland 3 Christian Stoll en Walter Mattenberger, België 1 Ronny Van Havere en Philippe de Cock en USA 3 Mark Sullivan en David Levin...


... zijn nog 2 andere ballons geland. Het Poolse team met Stefan Makné en Krzysztof Stanecki om 13:00 Hr na 772 km en Duitsland 3 Heinrich Brachtendorf en Karl-Heinz Huthmacher om 13:45 Hr, na 831 km..

Geplaatst door Luc om 15:43 | Email dit naar een vriend

GB2004 - flight update #2

Op dit ogenblik is de ballon USA2 met Barbara Fricke en Peter Cuneo aan de leiding. Daarna BEL2 met Benoit Sim駮ns en Bob Berben. Zij varen actueel boven Polen, net als BEL1, GBR2 en AUS1 en 2.

De andere teams gaan meer naar het noorden. Twee ballons zijn intussen geland. Het enige Franse team met Thierry Villey en Philippe Buron, deze morgen om 07:38 Hr, in de omgeving van Braunschweig, na een vaart van 436 km, en Great Britain 1, Janet Folkes and Colin Butler zijn geland om 11:00 Hr, na een vaart van 683 km.

Geplaatst door Luc om 13:05 | Email dit naar een vriend

GB2004 - flight update #1

Alle ballons zijn goed de nacht doorgekomen en nog allemaal aan het varen. Wat posities betreft kan men nu eigenlijk nog niet veel zeggen. Zoals verwacht is iedereen opgeschoven naar het oosten, en beginnen de tracks nu stillaan meer een zuidelijke stroming te krijgen.

Ondanks de strikte voorbereidingen met checklists, ... enzovoort ontdekken de verschillende teams op het opstijgterrein dat ze het een en 't ander vergeten zijn thuis of eens dat ze vertrokken zijn dat ze materiaal hebben vergeten mee naar boven te nemen. Zo vergat GER1 zijn regenscherm en BEL2 vertrok zonder thermische pakken. POL was bijna een piloot verloren. Bij de start (als nummer 2) bleek dat deze even spoorloos was.

Heel opvallend was de verschijning van een witte Warsteiner-ballon voor het team GER1 (Eimers-Seel). Willi droomde er al jaren van om met een witte ballon te kunnen deelnemen. De kleur heeft een enorme invloed op het balastverbruik. Voor deze ballon (D-OWBI) is het de eerste vaart.
.

Geplaatst door Luc om 5:55 | Email dit naar een vriend

29 augustus 2004

GB2004 - 14 ballons staan klaar

Na iets meer dan drie uur vullen met helium zijn 14 ballons van de 18 gevuld. De teams zijn nog hun ballons aan het klaarmaken wat de uitrusting betreft.
Opvallend is de Thunder & Colt ballon van de amerikanen, een netloze ballon die 65 kilo minder weegt dan een Wner.

Op het veld staat een windje, maar die zou vanavond moeten wegvallen. De piloten hebben briefing om 17 uur en dan zal er onmiddellijk gestart worden. Wat meteo betreft blijven de vooruitzichten zoals voorzien.

Geplaatst door Luc om 15:09 | Email dit naar een vriend

Shit ... no sand for Willi ...

Geplaatst door Luc om 11:48 | Email dit naar een vriend

GB2004 - eerste ballons staan klaar

De eerste ballons staan al gevuld op het opstijgterrein. 'Le Petit Prince' en de 'Belgica II' liggen klaar, maar wachten vol ongeduld op het sein om ze te vullen. Voorlopig is alles nog binnen de geplande limiet.


De gebroeders Leys zijn ook aanwezig. Hieronder een foto van hun ballon, editie 2004... half filled !

Geplaatst door Luc om 11:47 | Email dit naar een vriend

GB2004 - vullen is gestart

Het vullen van de gasballons is begonnen. Als eerste worden de 2 netballons gevuld (Team 1 en 2). Nadien zo'n 3 ballons per uur.

Aan dit schema zouden de ballons klaar moeten staan omstreeks 16-17 Hr (LT). OM 17 uur is er terug een briefing voor de piloten (laatste meteo) en wordt er onmiddellijk overgegaan tot het starten. Dit zal zo omstreeks 18 uur zijn.

De ballons starten allemaal richting Duitsland en zullen na een goed half uur het Franse luchtruim al verlaten hebben. Bij zonsopkomst worden de ballons dan verwacht aan de Duits-Poolse grens. Dan vermoedelijk een meer zuidelijk tot zelfs zuid-westelijke windrichting tot in Scandinavië.

Geplaatst door Luc om 10:03 | Email dit naar een vriend

28 augustus 2004

GB2004 - meteobriefing

<

Deze morgen meteobriefing. In Thionville is het lichtjes aan het regenen, het front is er iets trager als voorzien. De verwachtingen voor vandaag zijn zeker niet optimaal : regen, lichte regen, veel regen, regen, ...

Daarom een nieuwe briefing morgenvroeg om 09:00 Hr. Als alles verloopt zoals voorzien, dan beginnen de eerste ballons morgen (zondag) te vullen om 11 uur. 17 ballons vullen met helium zou zo'n 6 uur duren. De ballons moeten klaar staan tegen zondag 18 uur (LT). Start dan vermoedelijk tussen 18 en 20 uur.

Onze belgische teams zouden graag de kerstman bezoeken. Voor diegenen die zelf berekeningen willen maken : de codinaten van de startplaats zijn

N 49ー 21.593
E 6ー 09.728

Geplaatst door Luc om 11:07 | Email dit naar een vriend

27 augustus 2004

GB2004 - vrijdag

<

Na de General briefing was het tijd voor de groepsfoto.
En vervolgens vlogen verschillende teams, met man en macht, op het vullen van hun zandzakken. Dit is niet zomaar in de zandbak spelen, maar moet heel nauwlettend gebeuren… eens in de lucht wil men graag weten over hoeveel ballast men nog beschikt. En ook nu weer werd er een antivriesmiddel toegevoegd, met de mogelijkheid om richting Scandinavische landen uit te komen zou dit wel eens meer dan noodzakelijk kunnen zijn!
Wat ons opviel, één van de buitenlandse teams gebruikte zakken in de Belgische kleuren… als dat geen voorteken is!
In elk geval blijkbaar hebben ze er een goed oog op dat er wel degelijk kan… zeg maar zal gevaren worden!

De grote vraag is alleen WANNEER!!!

Geplaatst door Luc om 21:00 | Email dit naar een vriend

GB2004 startvolgorde

E駭 team is gewijzigd wat samenstelling betreft. Wilhelm EIMERS heeft als co-piloot Ulrich SEEL. Dit door een opname in het ziekenhuis van Bernd LANDSMAN.

Dit is de startvolgorde :

1. BEL 2 - SIMノONS Beno�t - BERBEN Bob
2. POL - MAKNE Stefan - STANECKI, Krzysztof
3. GER3 - BRACHTENDORF Heinrich - HUTHMACHER Karl-Heinz
4. SUI1 - KREBS Max - VOLLENWEIDER Walter
5. FRA - VILLEY-DESMESERETS Thierry - BURON PILツTRE Philippe
6. USA3 - SULLIVAN Mark - LEVIN David
7. AUT1 - STワRZLINGER Gerald - FワRSTNER Johann
8. UK1 - FOLKES Janet - BUTTER Colin
9. BEL1 - VAN HAVERE Ronny - DE COCK Philippe
10. GER2 - SCHMヨHL Klaus - GOEHRMANN Bernd
11. SUI3 - STOLL Christian - MATTENBERGER Walter
12. USA2 - FRICKE Barbara - CUNEO Peter
13. AUT2 - SCHERZER Sepp - MEIERHOFER Helmut
14. UK2 - DONNELLY Tom - HEMPLEMAN-ADAMS David
15.GER1 - EIMERS Wilhelm - SEEL Ulrich
16. SUI2 - TIネCHE Nicolas - DUVOISIN Pierrick
17. USA1 - ABRUZZO Richard - RYMER-DAVIS Carol

(rekening houdende met de teamvolgorde zoals op deze site staat)

Geplaatst door Luc om 17:47 | Email dit naar een vriend

24 augustus 2004

Tracking Gordon Bennett 2004

Het is bijna zover. Volgende zaterdag, 28 augustus, zullen de teams starten voor deze race vanop de Place de la Liberté te Thionville (Frankrijk). De winnaars van vorig jaar, François en Vincent Leys zullen dit jaar niet deelnemen. Het zal een spannende Gordon Bennett-Race worden.

De officiële website van deze race is te vinden onder http://www.gordonbennett2004.org. Daar kun je de nodige info vinden over deze race. Natuurlijk zal er op deze site ook de nodige info verschijnen.

Vanaf zaterdag kun je eveneens op de officiële website de ballonnen 'live' volgen. Dit is mogelijk dank zij de Immarsat Satelieten. Een drietalige pagina (Engels, Frans en Duits) voor de tracks van de deelnemende ballons en met de nodige landkaarten kun je vinden op gb2004.sat-tracker.de

Geplaatst door Luc om 19:13 | Email dit naar een vriend

23 juli 2004

Gasbevoorrading GB2004

Aanvankelijk stelde de organisatie voor om waterstofgas te gebruiken voor de 48ste Gordon Bennett, vermits in Thionville al jaren regelmatig ballonvaarten met waterstof plaatsvinden. Spijtig genoeg weigeren de autoriteiten het gebruik hiervan toe te staan voor deze editie van Gordon Bennett. Ondanks ernstige onderhandelingen houdt de overheid het been stijf.
Het veiligheidsniveau ligt in Frankrijk zeer hoog, en daarom is de kans dat men nog van idee verandert nagenoeg nihil.

Geplaatst door Luc om 22:34 | Email dit naar een vriend

19 juli 2004

Competitie Map

Klik op de kaart voor de grote weergave
Voor 2004 zijn de toegelaten landen voor de deelnemers intussen ook gekend. Door een klik op de kaart, krijg je een mooie afdrukbare wedstrijdkaart.


Zoals je ziet een prachtig groot wedstrijdgebied, doch toch nog enkele landen die niet binnengevaren mogen worden. Meestal door de politieke verwikkelingen in deze landen. Een van de landen binnenvaren zorgt meteen voor diskwalificatie.

Geplaatst door Luc om 10:18 | Email dit naar een vriend

09 juni 2004

Affiche GB 2003 voor verzamelaars

Affiche GB 2003Van de Gordon Bennett 2003 in Arc-et-Senans hebben wij 20 affiches gekregen om te verdelen aan de geïnteresseerden. De affiche is 40 x 60 cm.

Hoe kun je nu aan zo'n affiche geraken ?

1. Plaats een reactie op dit bericht. Gebruik hiervoor de knop reacties. Zet in deze reactie je email-adres.

2. je krijgt bevestiging via email.

3. Stuur dan een lege aan uzelf geadresseerde omslag of koker op naar het adres in de door u ontvangen mail. Voorzie deze van de nodige postzegels (opgelet voor post naar Nederland....) en je ontvangt per kerende je affiche.
Wil je ze opgerold ontvangen, stuur dan natuurlijk een koker.

OPGELET : enkel de eerste 20 ontvangen een bevestigingsmail.

Geplaatst door Luc om 20:41 | Email dit naar een vriend

04 juni 2004

Nieuwe trofee voor GB2004

Doordat de gebroeders Leys vorig jaar voor de derde keer de Gordon Bennett wonnen, bleef de trofee in Frankrijk.

Voor de volgende edities moest er dus een nieuwe wisseltrofee komen, en deze werd gisteren op een persconferentie voorgesteld. Hieronder ziet u de foto's van de affiche en van de nieuwe trofee.

Voorstelling op persconferentieNieuwe trofee Gordon Bennett de affiche ...

Geplaatst door Luc om 18:53 | Email dit naar een vriend

09 februari 2004

Deelnemers Gordon Bennett 2004

In 2004 zal het Zwitserse team van Kurt Frieden om beroepsredenen niet kunnen deelnemen aan de Gordon Bennett in Thionville. De voorbereidingen van dit team voor 2005 zijn echter al bezig.

Voor België zullen alvast 2 teams deelnemen.

Geplaatst door Luc om 19:05 | Email dit naar een vriend

10 december 2003

Gordon Bennett 2004

Gordon Bennett 2004

De Gordon Bennett 2004 zal doorgaan in Thionville (F)
Data : van 26 augustus tot 04 september 2004.
Er zal normaal gevaren worden met waterstof.

Door een klik op de foto kom je op de website van Thionville. Meer info kun je ook vinden op de website van de organisatie en op de offici︺e Gordon Bennett-website

Geplaatst door Luc om 7:00 | Email dit naar een vriend

25 september 2003

Vaartverslag Frieden / Zeberli

Via onderstaande link kunt U nu ook het wedervaren van het Zwitsers team Kurt Frieden & Stefan Zeberli vinden... in woord 駭 beeld... de Gordon Bennett 2003 zoals zij hem mochten ervaren!

Vaartverslag Kurt Frieden / Stefan Zeberli

Geplaatst door Luc om 14:30 | Email dit naar een vriend

21 september 2003

Fotoalbum

De mensen achter de organisatie van de Gordon Bennett 2003 zijn opzoek naar fotomateriaal voor het samenstellen van een herinneringsfotoalbum. Dit zou de nodige foto's komen te bevatten, maar ook CV 's van de deelnemende piloten 駭 de uiteindelijk gevaren track's.
Wij hebben alvast onze medewerking toegezegd... mocht u zich ook geroepen voelen, dan kunt u met uw foto's bij ons terecht, ludobuyle@gasballon.be, wij plaatsen ze ... gezien de hoeveelheid... op een CD-rom en sturen ze via de post richting Frankrijk.

Vriendelijke groeten

Donald & Luc Buyle
voor...Gasballon.be

Geplaatst door Luc om 16:18 | Email dit naar een vriend

20 september 2003

Slideshow Gordon Bennett 2003

Ondertussen werd onder de rubriek... Gordon Bennett... ook een slideshow toegevoegd, gezien de stormachtige start ontbreken wel de foto's van het launchen!
We denken dat we hiervoor beter op zoek gaan naar videobeelden!

GB 2003 Slideshow

Donald & Luc Buyle
Balloonspotter... voor Gasballon.be

Geplaatst door Luc om 22:07 | Email dit naar een vriend

18 september 2003

Officiële uitslag Gordon Bennett 2003

Op dit ogenblik zijn ze bezig met vieren… de mannen (én vrouwen) die ons de laatste dagen zoveel spannende momenten hebben bezorgd. De track’s zijn zorgvuldig nagekeken en de eerste wilde verhalen onderling vertelt! Hopelijk kunnen ook wij daar in de komende dagen een graantje van meepikken… we kijken alvast uit naar de videobeelden van de stormachtige start.

Onder de rubriek ‘Gordon Bennett 2003 / Wedstrijdverslag / Results’ vind u de officiële uitslag.

Bij deze nogmaals proficiat aan Vincent & Jean-François Leÿs (FRA), Richard Abruzzo & Gary Johnson (USA), Philippe De Cock & Ronny Van Havere (Bel)… maar ook aan de rest van het deelnemersveld … Proficiat!

Tot volgend jaar in Frankrijk!

Vanwege www.gasballon.be

Geplaatst door Luc om 19:55 | Email dit naar een vriend

17 september 2003

GB 2004 - vooruitziend

De organisatie van de Gordon Bennett 2004 is al sterk vooruitziend geweest ... zij hebben immers de domeinnaam voor 2004 al geregistreerd.
Bekijk het zelf maar even : http://www.gordonbennett2004.org

Geplaatst door Luc om 16:56 | Email dit naar een vriend

16 september 2003

Le Petit Prince

Track GB 2003 De ballon “Le Petit Prince” (genoemd naar het beroemde werk van Antoine de St. Exup駻y) is deze morgen om 6:15 UTC (8:15 in Parijs), 5 minuten na zonsopgang, geland in een klein dorpje met de mooie naam Tinhosas. Tinhosas ligt 4 km ten oosten van Silves, 15 km ONO van Portim縊, en 58 km ONO van Cabo de S縊 Vincente (Kaap St. Vincent, de uiterste ZW-punt van Portugal).

Lees verder : "Le Petit Prince"

Geplaatst door Luc om 19:53 | Email dit naar een vriend

De 47ste Gordon Bennett is over

De Gordon Bennett 2003 is ten einde. Jean-Francois LEYS heeft zojuist het competitie center gecontacteerd. Zij zijn geland in Tinhosas (naast Silves in Portugal) en dit om 08:15 Hr. In afwachting van de GPS-loggers zijn dit de afstanden van de drie piloten:

Vincent en Jean-Fran輟is LEYS -- 1596,5 km
Richard ABRUZZO en Gary JOHNSON -- 1519,9 km
Philippe DE COCK en Ronny VAN HAVERE -- 1422,7 km

Landingplaatsen

Een proficiat aan de winnaars en aan alle piloten die deelnamen aan deze competitie.

Geplaatst door Luc om 9:41 | Email dit naar een vriend

Driemaal op rij

Vincent & Franzi Leys De gebroeders Leys zijn vanmorgen geland. Zojuist hebben zij de info over de landing doorgegeven. Juist voor de landing nog zo' 50 kg ballast; na de landing nog zo'n 2ー-30 kg ballast over.
De landing is goed verlopen.

Nog niet officieel, maar volgend jaar terug in Frankrijk !

Vanavond vermoedelijk beelden op Eurosport omstreeks 23 Hr.

Geplaatst door Luc om 9:23 | Email dit naar een vriend

Fransen veilig geland

Winning team 2001, 2002, 2003 Heet van de naald,zopas kwam het bericht binnen... de Fransen zijn veilig geland!

Hierdoor staat ondertussen iedereen aan de grond, de officiele afstanden moeten nog berekend worden. Maar normaal gezien is de Gordon Bennett volgend jaar terug in Frankrijk.
De beker blijft wel eigendom van de Franse federatie 駭 vanaf volgend jaar is er een nieuwe om voor te strijden.

Een dikke proficiat aan Vincent 駭 Fran輟is Le�s... they did it again!

Donald & Luc Buyle
Ballonspotter... voor Gasballon.be

Geplaatst door Luc om 9:22 | Email dit naar een vriend

Ze deden het weer!

Sunrise Volgens onbevestigde berekeningen hebben Vincent en Jean-Fran輟is Leys USA1 ingehaald rond 3 uur vannacht. De zon zal voor hen opgaan rond 06:10 UTC, als ze waarschijnlijk in Portugal zijn.

We wensen hen een veilige landing en zullen nadien meteen hun landingspositie melden.

Mathijs R. de Bruijn.
ED 47th Gordon Bennett 2003
Arc et Senans, 16 September 2003 05:15

Geplaatst door Luc om 7:13 | Email dit naar een vriend

Een beetje moe maar voldaan!

Proficiat Ondertussen kregen we de bevestiging dat de landing voorspoedig is verlopen, de crew was nagenoeg bij de landing aanwezig, de GPS duid 1423 km aan... de ballon is reeds ingepakt.
Ook naar het einde toe van de vaart was er nog regelmatig visueel contact met de 'Le petit prince' van de gebroeders Les, dit om nogmaals aan te geven hoe spannend het wel was.

Wij vinden het alvast een prachtige prestatie en denken dat Philippe 駭 Ronny er ook wel kunnen mee leven. We denken dat ze nu eerst en vooral de bloemetjes eens zullen buiten zetten.

Ook van ons een dikke PROFICIAT!!!

Lees verder : "Een beetje moe maar voldaan!"

Geplaatst door Luc om 0:21 | Email dit naar een vriend

15 september 2003

Einde in zicht

Het nieuws is zojuist binnen gekomen...

The Eagle has landed!

Lees verder : "Einde in zicht"

Geplaatst door Luc om 21:10 | Email dit naar een vriend

Opnieuw nieuws van het front

Grondploeg Maandag 15/9/2003 19.30

Er zit weer een dagje rijden op!! Onze piloten hangen nu 39,5u in de lucht en wij (volgwagen) hebben er 2500 km opzitten. Het is nu 19.30u en nog 30ー buiten, leve de airco!!

Lees verder : "Opnieuw nieuws van het front"

Geplaatst door Luc om 20:57 | Email dit naar een vriend

Mana

De 47ste Gordon Bennett is in haar eindfase geraakt. GER1 met Willy EIMERS en Bernd LANDSMANN is rond de middag geland en eindigt zo hoogst waarschijnlijk op de vierde plaats. Claudia (Willy's echtgenote) meldde ons dat hij problemen had met zijn zuurstofsysteem en laag moest gaan varen, alhoewel hij nog genoeg zand over had.

De eindstrijd zal dus uitgevochten worden tussen USA1, FRA1 en BEL1.

Tracks

Lees verder : "Mana"

Geplaatst door Luc om 18:24 | Email dit naar een vriend

Drie ballonnen boven Spanje

Eimers - Landsmann GER1, Eimers / Landsmann, is veilig geland om 11:00 (UTC), de andere drie ballonnen vechten op minder dan 200 km van de kust voor de eerste plaats.

USA1 (Abruzzo / Johnson) ligt op kop, gevolgd door FRA1 (Leys / Leys) en BEL1 (De Cock / Van Havere).

De spanning is te snijden !!

Geplaatst door Luc om 17:12 | Email dit naar een vriend

Hot News van het front

Maandag, 15/9/03

9.00u Na gans de nacht te hebben doorgereden hebben we de mannen eindelijk ingehaald. We hebben nu 2.000km gereden vanaf het opstijgterrein. Tijd voor een ontbijt in een typisch Spaans baanrestaurant.

Lees verder : "Hot News van het front"

Geplaatst door Luc om 13:32 | Email dit naar een vriend

Het gevecht tussen 4 teams

Zoals je kan zien op de live tracking pagina's, zijn er nog 4 ballons in de lucht (ochtend van 15 september). Alle andere ballons zijn veilig geland en zijn onderweg naar het Competition center.
De ballons die nog aan het varen zijn zijn verspreid over het midden van Spanje met de gebroeders LEYS aan de leiding, EIMERS hangt aan het staartje en DE COCK en ABRUZZO in het midden.

Tracks

Op dit ogenblik aan de leiding liggen is niet meteen een voordeel, want eens geland aan de kustlijn kunnen de anderen proberen om dit met enkele honderden meters te verbeteren.De race is dus nog volledig open.
Onze eenvoudige berkeneingen laat jullie zien dat theoretisch elk punt van de ksutlijn bereikbaar is voor deze teams.

We houden jullie op de hoogte!

Uw reacties op onze opvolging van de Race zijn altijd welkom op: reaction@gordonbennett2003.org

Mathijs R. de Bruijn
ED 47th Gordon Bennett 2003
Arc et Senans

Geplaatst door Luc om 10:49 | Email dit naar een vriend

Afstanden ...

GER1 - 1030 km
BEL1 - 1165 km
USA1 - 1230 km
FRA1 - 1292 km

Geplaatst door Luc om 9:18 | Email dit naar een vriend

Spannend tot het einde

Daar de wedstrijd nu in een crusiale faze zit is het controlecentrum van de wedstrijdleiding verbodengebied geworden, ook de webmaster kan (mag)momenteel (als lid van de jury) geen informatie naar de site sturen.
Maar het belooft een spannende dag te worden, wie weet... met misschien voor sommige nog een nacht er boven op!

Lees verder : "Spannend tot het einde"

Geplaatst door Luc om 8:55 | Email dit naar een vriend

14 september 2003

Gordon Bennett: zo spannend als altijd!

6 ballonnen zijn dicht bij elkaar geland ten noorden van Bordeaux na een afstand van ongeveer 500 km afgelegd te hebben in 8 à 10 uur tijd.

De gebroeders LEYS (FRANCE 1) liggen op kop, op de hielen gevolgd door Philippe DE COCK en Ronny VAN HAVERE (BELGIUM 1). Op dit ogenblik lijkt het een nek aan nek sprint richting Portugese kust en het einde zal - typisch voor een Gordon Bennett race - ook nu weer zeer spannend worden. De HYSPLITT trajecten vertellen ons dat de mogelijkheid er is om het uiterste puntje van Portugal te bereiken.

Tracks

Lees verder : "Gordon Bennett: zo spannend als altijd!"

Geplaatst door Luc om 18:14 | Email dit naar een vriend

Verslag van de Belgica2-crew

zondag 14 september 2003

Lunch Na een zeer korte nacht (van 4u tot 7.30u) zijn we vertrokken richting zuiden. Maar eerst nog wat nieuws over gisteren. WAT EEN START!!! Om 10u ’s morgens waren wij reeds op het startplein, want om 13u zouden we beginnen met vullen, daar we eerst nog uitgebreid ontbijt wilden nemen in het Hotel De Hoop bij een vriendelijke Nederlander. TE LAAT! Dus geen ontbijt meer….snel een oplossing gevonden; brood van bij een echte Franse bakker, charcuterie van Cock’s Fresh uit onze eigen koelkast, koffie van de campinggas, en Ronny zorgde voor 2 geleende banken. We hadden de parking voor de bezoekers omgebouwd tot een gezellig terrasje en ontbijtplaats. Het mag gezegd ; het ontbijt was origineel, gezellig, gezond, en super lekker!! Onze cateringafdeling vond dit nodig voor een hopelijk lange vaart.

Lees verder : "Verslag van de Belgica2-crew"

Geplaatst door Luc om 16:00 | Email dit naar een vriend

Posities - update

De actuele posities : (klik op kaart)
Positions


Volgende ballons zijn reeds geland : FRA1, USA2, USA3, GBR1 en BEL2

Geplaatst door Luc om 15:03 | Email dit naar een vriend

Situatie op dit ogenblik

Enkele minuten voor 14 Hr (LT). Er zijn drie teams die ter hoogte van Bordeaux het water ingaan, om zo de overkant (Spanje-Portugal) te brereiken. Alle andere teams zitten iets noordelijker, doch volgen wel een gelijke richting.

Er zijn drie teams geland : FRA2, USA2 en GBR1. (in die volgorde)

Geplaatst door Luc om 13:58 | Email dit naar een vriend

Posities

Positions

Klik op afbeelding voor deze kaart.

Bijna alle teams gaan in de richting van Bordeaux. Enkel SUI2 heeft een richting van 300ー. Actueel zijn de meesten in Limoges, of ten NO ervan.

FRA2 en FRA1 hebben op dit ogenblik de grootste afstand.

Geplaatst door Luc om 9:20 | Email dit naar een vriend

Start !!!

Berben / Sim駮ns Het starten is begonnen. Met heel wat wind start FRA2 als eerste. Een 5-tal minuten later gevolgd door de Belgica 2 (BEL1). -- 02:12 Hr (LT)

Intussen is het nog wat harder beginnen waaien. De rest zal spoedig volgen. De laatste ballon is ook aan het vullen.

-- even aangevuld -- het starten is nog bezig om 03:55 Hr -- wind nog heel sterk aan de grond. BEL1 heeft al 41 km op zo'n 40 minuten.

-- om 04:27 Hr is de laatste ballon opgestegen (GER1) Dus bijna 2:15 Hr launchen !

Geplaatst door Luc om 2:32 | Email dit naar een vriend

Tweede forfait

Stoll / Najer Zojuist heeft SWI 3 ook beslist om niet te starten. Christian STOLL en Werner NAJER besloten om hun ballon niet te laten vullen.

Intussen is de D-OBYN van Bob en Beno羡 zo goed als klaar. Ook de nieuwe ballon van Gerald STワRZLINGER en Johann FワRSTNER is reeds voor 50% gevuld. Nog 鳬n ballon en men kan beginnen met het starten.

Geplaatst door Luc om 1:25 | Email dit naar een vriend

E駭 afvaller...

Withdraw SWI 1 Op dit ogenblik is er een zeer sterke grondwind in Arc-et-Senans. De bemanningen van de ballons hebben alle mankracht en ballast nodig om de ballons aan de grond te houden.

De ballon SWI1 (Krebs-Vollenweider) moest noodgedwongen de ballon laten leeglopen. De mand werd volledig vervormd door het heen en weer slingeren van de ballon.

De briefing is ook gedaan. Er moeten nog 4 ballons gevuld worden (waaronder Eimers en Berben). Van zodra deze bijna gevuld zijn, zal begonnen worden met het starten van de eerste ballons.

Geplaatst door Luc om 0:24 | Email dit naar een vriend

13 september 2003

Geduld is ...

Patience... een mooie deugd…

Om zes uur zijn ze gestart met het vullen van de eerste ballon, en om half acht met de tweede… de bedoeling is om eerst de drie netballons te vullen.
Zolang de mand er niet onder hangt staan deze iets stabieler. Thans is de wind wel al in sterke mate afgenomen, dus vermoedelijk zullen ook de netloze niet lang meer op zich laten wachten en gevuld worden aan een sneltreintempo.
De wedstrijdleiding hoopt nog altijd om rond middernacht de eerste ballons de lucht in te krijgen. Voor de rest zit er niets anders op dan wachten.

De internetverbinding word wel druk bezet gehouden door de wedstrijdleiding, dus verdere informatie kan wel wat op zich laten wachten… word vervolgd.

LuDo… voor www.gasballon.be

Geplaatst door Luc om 20:09 | Email dit naar een vriend

Tijd voor grappen

Grappen-en-GrollenGisterenavond was er nog tijd voor wat grappen en grollen… vandaag word het bittere ernst!

Vrij ontspannen stonden de Gasballonpiloten naar hun Warmelucht-collegas te kijken, meer nog de eventmanager koos zelf het luchtruim, Mathijs bedankte voor het aanbod dat hem werd gedaan om mee te varen.

Even later ‘vloog’ hij wel zelf rond, als een jong veulen, op een oude motor.

Lees verder : "Tijd voor grappen"

Geplaatst door Luc om 17:21 | Email dit naar een vriend

Start uitgesteld

Het vullen is verschoven van 13 Hr LT tot 19 Hr (LT). Volgende briefing voor de piloten om 23:30 Hr. Vermoedelijk start omstreeks 24 Hr.

Geplaatst door Luc om 15:31 | Email dit naar een vriend

12 september 2003

Startvolgorde

General Briefing
Volgens wat wij konden vernemen, op de general briefing, zal de start morgen zo goed als zeker doorgaan. De verwachtingen voor morgenavond zijn… een heldere hemel, wind uit het noordoosten en later mogelijks draaiend naar het westen.
Morgenmiddag om 12 uur is er een volgende meteobriefing en vanaf 13 uur moeten de éérste ballons klaarliggen om te beginnen vullen.
Het vullen zal gebeuren in groepen van vier en Philippe & Ronny zitten bij het éérste viertal, Bob & Benoît moeten zich klaarhouden om vanaf 14 uur het vullen aan te vatten.

Lees verder : "Startvolgorde"

Geplaatst door Luc om 18:23 | Email dit naar een vriend

Inchecken

Check In
Normaal gezien zijn alle teams ingecheckt, alhoewel van Oostenrijk 2 en Polen hebben we nog niets gezien. Verschillende teams zijn nu reeds druk doende met het vullen van zandzakken. Het is nu wachten op de General briefing en trekking van de startvolgorde.

Lees verder : "Inchecken"

Geplaatst door Luc om 18:08 | Email dit naar een vriend

Gisterenmorgen ...

Launchfield Logement


Gisterenmorgen vertrokken we, met volle maan, richting Arc et Senans (Frankrijk). Vlot verkeer en twee pitstops bracht ons via Lille, Arras, Reims, Dole op onze bestemming. Het is hier dat de Gordon Bennett van dit jaar van start gaat.


De locatie, Saline Royale d’Arc et Senans is gewoonweg schitterend!

Lees verder : "Gisterenmorgen ..."

Geplaatst door Luc om 14:40 | Email dit naar een vriend

09 september 2003

Helikopter volgt Belgisch team

Gebroeders LeysTijdens de Gordon Bennett wordt een film gemaakt over de gebroeders Leys. Voor deze gelegenheid, en voor de eerste maal in de geschiedenis van de Gordon Bennett, zullen er filmopnamen gebeuren vanuit de lucht.

Deze opnamen zullen gebeuren vanuit een helikopter die gecharterd is door het Belgische team Bob Berben/Beno羡 Simeons.

Geplaatst door Luc om 7:09 | Email dit naar een vriend

08 september 2003

Algemene informatie

Gordon BennettVolgende week, omstreeks deze tijd zullen, hopelijk, alle ballons in de lucht zijn..
Binnen enkele dagen, gasballons vanuit 9 landen zullen op een intens emotioneel ogenblik opstijgen voor een vaart over Europa...

Arc et Senans heeft een hele organisatie opgezet rondom de Gordon Bennett Race en de warmeluchtballons zullen zaterdagnamiddag opstijgen vanop het middenplein van de Koninklijke saline.. Later op de avond gevolgd door het opstijgen van de gasballons.


Hier volgt de algemene informatie :

Lees verder : "Algemene informatie"

Geplaatst door Luc om 18:42 | Email dit naar een vriend

02 september 2003

Check-In

Royal Saltworks

Inchecken voor de deelnemers is op donderdag (11 Sep) vanaf 11:00 hr tot 19:00 Hr.
En eveneens op vrijdagmorgen (12 Sep), van 09:00 hr tot 13:00 hr.

Op onderstaand offici︺e website kun je de nodige informatie, foto's, e-book, e-cards, wallpapers, ... vinden :

http://www.gordonbennett2003.org/index.php

Geplaatst door Luc om 7:13 | Email dit naar een vriend

26 augustus 2003

Voorbereidingen Gordon Bennett

D-OBYN

De voorbereidingen voor de Gordon Bennet van dit jaar zijn reeds een aantal maanden bezig, beide Belgische teams, hebben een tandje hoger geschakeld voor wat betreft training van de fysieke paraatheid... we horen geruchten over piloten die Armstrong het vuur aan de schenen zouden kunnen leggen én andere die ondertussen sneller lopen dan hun schaduw, piloten die rond dobberen op zee of een nachtje gaan slapen bij familie... nee, nee... niet omdat die een waterbed hebben, maar wel omdat ze beschikken over een koelcel. Dit is blijkbaar dé manier om uit te testen of dat thermopak wel zo goed is als op de gebruiksaanwijzing staat.

Lees verder : "Voorbereidingen Gordon Bennett"

Geplaatst door Luc om 10:43 | Email dit naar een vriend

Laatste berichten

Tragische dood van deelnemer Gordon Bennett Race
Helpers voor Gordon Bennett in Geneve
Coupe Aéronautique Gordon Bennett 2008 - de teams
GB 2009 in Geneve
GB 2008 in Albuquerque
Logo voor de Gordon Bennett 2007
GORDON BENNETT 2006 - They did it again.
Film Gordon Bennett Race 2006
Start Gordon Bennett
Uniek collectorsitem

Archief

augustus 2009
juli 2009
juni 2009
maart 2009
januari 2009
september 2008
augustus 2008
juli 2008
mei 2008
maart 2008
december 2007
oktober 2007
september 2007
augustus 2007
juli 2007
juni 2007
mei 2007
april 2007
februari 2007
januari 2007
december 2006
november 2006
oktober 2006
september 2006
augustus 2006
juni 2006
april 2006
maart 2006
december 2005
november 2005
oktober 2005
september 2005
augustus 2005
juli 2005
juni 2005
april 2005
maart 2005
februari 2005
januari 2005
december 2004
november 2004
oktober 2004
september 2004
augustus 2004
juli 2004
juni 2004
mei 2004
april 2004
maart 2004
februari 2004
januari 2004
december 2003
november 2003
oktober 2003
september 2003
augustus 2003

Zoeken


Volledig nieuwsarchief

Partners

Official Gordon Bennett Pages

DFSV

Belgian Balloon Pages