« Als de liefde groter is dan de wil om alleen verder te leven... | Startpagina | 14 Teuto Wettfahrt »

25 juni 2006

Mijn eerste gasballonvaart ... vanuit Zwolle

Mijn eerste gasballonvaart ... vanuit Zwolle

Gasballons in Zwolle...

Het is 9 juni als het Warsteiner Ballonfiesta in Zwolle zijn laatste dag nadert, de dag met de opstijging van 4 gasballons. Dat is zeker een reden om er heen te gaan ...4 gasballonnen die opstijgen in Nederland, dat is uniek, daar moeten we bij zijn, maar voor die tijd moet er nog wel even gewerkt worden.
's Ochtends eerst een ochtendvaart want dat gaat natuurlijk ook gewoon door, rond de middag weer thuis en ondertussen besloten dat we om ongeveer twee uur richting Zwolle zouden gaan rijden want we hadden inmiddels vernomen dat daar de voorbereiding voor de gasballonvaart rond drie uur zouden beginnen. Veel tijd om even te gaan slapen was er dus niet, maar goed toch even een uurtje plat gelegen en toen richting Zwolle.

Daar aangekomen was het nog wel erg rustig en werkelijk niets wees erop dat hier, vanaf park Wezenlanden gasballons zouden moeten vertrekken, maar goed geduld hebben dan maar en het was droog dus het was ook geen ramp om te moeten wachten, na een uur tegen het hek gezeten te hebben was er nog steeds niets te zien en inmiddels was het toch al vier uur geworden....En toen kwam er toch een beetje twijfel, ze maken toch geen grapje ze komen toch wel, maar eens een berichtje gestuurd naar Peter van Harten, die zat nog achter zijn computer, om later ook richting Zwolle te gaan om te varen, maar ook volgens hem moesten de ballons gewoon opstijgen.
Nou ja nog maar weer even wachten dan. Maar eindelijk rond kwart over vier reden daar dan toch de auto's het veld op.

Mijn eerste gasballonvaart...

En dan begint het toch te kriebelen, want heteluchtballonvaren is mooi, maar gasballonvaren is wel zoiets aparts. Ik had het inmiddels een paar keer van dichtbij gezien tijdens verschillende Gordon Bennetts en dat was super. Inmiddels was Wilhelm Eimers als eerste op het veld en begon vrij snel met het vullen van de zandzakjes, trok de ballon uit en begon de ballon voor te bereiden op de vaart. Daarna nog even zijn collega gasballonvaarders helpen en wachten op de gasauto. Het was toen dus weer even rustig op het veld, dus ging ik met Henrik Holmqvist, inmiddels trotse eigenaar van de Zweedse krant, wat drinken en bijpraten, totdat mijn telefoon ging en Peter van Harten weer belde. Hij was inmiddels ook aangekomen op het veld en had vernomen dat er nog een paar plekken vrij waren in een van de ballonnen en hij wist dat ik dat heel gaaf vond. Nou daar hoefde ik niet lang over te denken....een gasballonvaart..in Nederland, ja natuurlijk wilde ik dat. Nog even snel een paar woorden tegen Henrik en daarna weer terug richting de gasballonnen, waar ook de andere passagiers stonden,
Jenny de Ruiter ook crew van Peter van Harten, Jakob en Jarno Doornewaard, das leuk allemaal bekenden in een gasballonmandje. Ook werden we aan de piloot voorgesteld Heinz Brachtendorf, hem had ik al eens in actie gezien tijdens de Gordon Bennett.

Inmiddels was ook het vullen van onze ballon gestart, stroomde het veld langzaam vol met publiek, en kreeg ik toch wel steeds meer kriebels in mijn buik, een gezonde spanning. Ik had natuurlijk al wel in de lucht gehangen maar niet onder een gasballon, dat is anders, heel anders.

Drie ballonnen stonden klaar voor vertrek. In onze ballon werd het laatste beetje waterstof ingepompt. We mogen inmiddels de mand in en dan word het echt, echt.
De eerste ballon van Wilhelm Eimers vertrekt, de tweede gaat en ook derde volgt snel. Wij moeten nog even wachten en hadden alle bekijks, iedereen om 1 ballon heen. De vulslang word losgekoppeld, de ballon uitgebalanceerd door er weer een aantal zandzakjes af te halen. We zijn klaar voor vertrek en langzaamaan stijgen we op, het publiek sprintte aan de kant omdat de stijgsnelheid niet echt hard was, een vlaag van kippenvel vliegt er over mijn lijf, want wat is dat gaaf dat opstijgen geen geluid van een brander helemaal niks, alleen het geluid wat van het veld af komt, nog even een schep zand eruit om ook over de bomen heen te komen en hop daar hangen we dan boven Zwolle.

Na even vol verbazing te hebben staan genieten begin je het te realiseren, heel even denk je ‘waar blijft die brander’ nou, maar als snel ben je aan het idee gewend dat je onder een gasballon hangt. De richting is de veluwe. Dat is leuk, richting huis. Weinig wind en heel veel rust, want je hoort niets. Het leuke is dat ze je op de grond ook niet aan horen komen, als je ineens "hallo" roept over de mand kijken mensen ineens heel raar...nadat ze zoekend in het rond hadden gekeken en dan uiteindelijk beseffen dat er een ballon boven hun hoofd hangt. We zetten koers richting Teuge, terwijl de andere drie ballonnen al boven het bos na Apeldoorn hangen. Wij landen net voorbij Teuge. Nog een speciale ervaring, de grote rol sleeptouw wordt naar beneden gegooid en de ballon remt af om daarna tot stilstand te komen in het weiland. Door de grondploeg word er toestemming bij de landeigenaar gevraagd, en de ballon word naar het korter gemaaide land gesleept. Nadat ook de ballon is ingepakt en weer terug in de kar zit, is het even puzzelen om iedereen weer terug in de auto te krijgen. Maar eens dat iedereen gesetteld is rijden we terug naar Zwolle met een zeer mooie ervaring rijker iets wat zeker voor herhaling vatbaar is....
Meer foto's van deze fantastische vaart zijn te vinden op www.BALLOONLIFE.nl en op www.vanhartenballonvaarten.nl

Erika van den Brink

Geplaatst door Luc om 18:16

Stuur dit nieuws naar

Email dit nieuws naar:


Uw e-mail adres:


Bericht (optioneel):


Archief

maart 2009
januari 2009
september 2008
augustus 2008
juli 2008
mei 2008
maart 2008
december 2007
oktober 2007
september 2007
augustus 2007
juli 2007
juni 2007
mei 2007
april 2007
februari 2007
januari 2007
december 2006
november 2006
oktober 2006
september 2006
augustus 2006
juni 2006
april 2006
maart 2006
december 2005
november 2005
oktober 2005
september 2005
augustus 2005
juli 2005
juni 2005
april 2005
maart 2005
februari 2005
januari 2005
december 2004
november 2004
oktober 2004
september 2004
augustus 2004
juli 2004
juni 2004
mei 2004
april 2004
maart 2004
februari 2004
januari 2004
december 2003
november 2003
oktober 2003
september 2003
augustus 2003

Laatste berichten

Lichter dan lucht
Gasballon wedstrijd tijdens WAG gaat niet door
Mannen met een missie...
Helma Sjuts overleden
15 Teuto-Wettfahrt 2008
Coupe Aéronautique Gordon Bennett 2008 - de teams
D-OCOX - Belgica II vaart opnieuw!
GB 2009 in Geneve
GB 2008 in Albuquerque
America's Challenge - update #2

Zoeken


Volledig nieuwsarchief

Partners

Official Gordon Bennett Pages

DFSV

Belgian Balloon Pages